İstanbul Haber Portalı Logo
Masaüstü Reklam
Her Kullanim Antibiyotik Direncinin Gelismesine Katki Saglayabiliyor 2305.jpg

Her kullanım antibiyotik direncinin gelişmesine katkı sağlayabiliyor

Her kullanım antibiyotik direncinin gelişmesine katkı sağlayabiliyor

Başkası için reçete edilen antibiyotikler kullanılmamalı

Antibiyotiklerin bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardığını ve tıpta devrim niteliği taşıdığını ifade eden uzmanlar, ancak her antibiyotik kullanımının antibiyotik direncinin gelişmesine katkı da sağlayabildiğini söylüyor. Antibiyotiklerin soğuk algınlığı nezle ve grip gibi viral hastalıkları iyileştirmediğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Antibiyotikler mutlaka önerilen miktarda, önerilen saatlerde ve önerilen sürede kullanılmalı. Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotik kesilmemeli.” uyarısında bulundu. Mamçu, başkası için yazılmış antibiyotiklerin ise asla kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, her yıl 18-24 Kasım tarihlerinin ‘Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’ ve bu haftanın ilk günü olan 18 Kasım’ın da ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak kutlandığını hatırlatarak, antibiyotik direnci hakkında değerlendirmede bulundu.

Amaç antibiyotik direncine karşı toplumu bilgilendirmek

Bu haftanın amacının, antibiyotik direnci problemine karşı hem toplumda hem hekimlerde farkındalık yaratmak ve antibiyotiklerin etkinliklerinin korunması yönünden herkesin rolü ve yapabilecekleri katkılar konusunda bilgiler vermek olduğunu anlatan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, şunları kaydetti:

“İlaçların belirli bir dozda oluşturduğu etkinin aynı dozda tekrarlayan kullanımlarından sonra azalması veya aynı etkiyi oluşturmak için daha yüksek dozda kullanılmalarının gerekliliği, ilaç etkisine karşı direnç gelişimi olarak tanımlanıyor. Aynı durum, etki mekanizması vücutta hastalık oluşturan patojenleri öldürmek veya baskılamak olan ilaçlar (antibiyotikler, antineoplastikler) için geçerli olduğunda, ilaca dirençli patojenlerden bahsediliyor.”

Her antibiyotik kullanımı direnç gelişmesine katkı sağlayabiliyor 

Dr. Dilek Leyla Mamçu, antibiyotiklerin bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardığını ve tıpta devrim niteliği taşıdığını ifade ederek, “Antibiyotikler hayat kurtarabilir, ancak her antibiyotik kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine katkı da sağlayabiliyor.  Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların tedavisi zor ve hatta bazen imkansız olabiliyor. Antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalar, toplumda, sağlık kurumlarında ve çevrede (toprak, su da dahil olmak üzere) çeşitli ortamlara hızla yayılabiliyor. Bu nedenle antibiyotik direnci insan, hayvan ve çevre sağlığını içeren tek sağlık sorunu.” diye konuştu.

Antibiyotik direnci sorunu çok kısa sürede tüm dünyayı kapsayan bir boyuta ulaşabiliyor

Antibiyotik direncinin tüm dünyayı ve sadece bugünü değil geleceği de ilgilendiren, çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Günümüz teknolojik ve ekonomik koşullarının yardımıyla uluslararası seyahat sıklığının artmasının bir sonucu olarak, dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan antibiyotik direnci sorunu çok kısa süre içinde tüm dünyayı kapsayan bir boyuta ulaşıyor. Bu nedenle, ulusal düzenlemeler ve çalışmalar, dünya genelinde antibiyotik direncinin kontrol altına alınmasında kilit rol oynamakta, ancak başarıya ulaşmak için tüm ulusal programların aynı başarı seviyesine ulaşmaları gerekiyor. Zira dünyanın herhangi bir bölgesindeki sorun, tüm dünyanın sorunudur.” dedi.

Tedavi alanına giren yeni antibiyotik sayısı az!

Son dönemlerde tedavi alanına giren yeni antibiyotiklerin sayısının oldukça az olduğunu ve direnç sorununun tedavide yarattığı sorunları çözme beklentisini tam olarak karşılayamadıklarını kaydeden Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Artık geçmişte olduğu gibi yeni bir antibiyotiğin kullanımı sonunda direnç gelişmesi ve yeni diğer bir antibiyotiğin tedavi alanına girmesi ve tekrar buna da direnç gelişmesi sonucu bir diğer yeni antibiyotiğin devreye girmesi dönemi kapanmıştır. Elimizde kalan antibiyotikleri çok daha dikkatli kullanmamız yani iyi yönetmemiz gereken bir dönemdeyiz.” şeklinde konuştu.

Pandemi antimikrobiyal direnç oranlarını önemli ölçüde artırdı

Dr. Dilek Leyla Mamçu, Covid-19 pandemisine işaret ederek, “Covid-19 pandemisi başlarında geniş spektrumlu antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımı sonucu dünya çapında antimikrobiyal direnç oranlarının önemli ölçüde arttığı düşünülmektedir.” dedi. 

Doğru tanı, doğru antibiyotik, doğru kullanım…

İdeal antibiyotik kullanımı için; doğru tanı sonrası doğru antibiyotiğin en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle verilmesi gerektiğini anlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Doğru antibiyotik kullanımı için, mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, seçilen antibiyotiğin yanlış olması, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler uygun kullanılmamış olur.” şeklinde ifade etti.

Antibiyotik yönetimine niçin ihtiyacımız var?

Dr. Dilek Leyla Mamçu, son 50-60 yıl içinde antibiyotikler insan yaşamında en önemli katkıyı sağladığını ve ölümcül pek çok enfeksiyon hastalığının başarıyla tedavisini olanaklı kıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

“Başta uygunsuz ve gereksiz kullanımları sonucu gelişen direnç nedeniyle etkilerini önemli oranda kaybetmişlerdir. Mikroorganizmalar kullanılan antibiyotiklere karşı er ya da geç direnç kazanmaktadır. Gelişen direnç günümüzde bütün insanlığı tehdit edecek düzeydedir. Çok ilaca karşı dirençli kökenlerle gelişen hastane enfeksiyonları hastanede kalışı ve ölüm oranlarını artırmakta ve çok fazla ek maliyete neden olmaktadır. Günümüzde sadece hastane kökenleri değil toplumdan kazanılmış kökenlerde de direnç önemli oranlarda artmakta bu olay sorunu daha da büyütüp ciddi boyutlara taşımaktadır.”

Ülkemizde antibiyotikler ancak doktor reçetesi ile satılabiliyor

Dr. Dilek Leyla Mamçu, antimikrobiyallere direncin önlenmesi veya azaltılmasında tüm antibiyotik kullanım alanları (Tıp- Veteriner- Tarım) için ortak geliştirilmiş ulusal antibiyotik politikaları yanında enfeksiyon kontrol tedbirlerinin uygulanması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde antibiyotiklerin ancak doktor reçetesi ile satılabilmesi bu anlamda çok önemli bir yarar sağlamıştır.” dedi.

Hastalara ‘doktorunuz tarafından gerekli görülmedikçe antibiyotik reçete edilemez. Doktorunuza bu konuda ısrarcı olmaktan kaçının’ uyarısında bulunan Dr. Dilek Leyla Mamçu, şöyle devam etti:

“Antibiyotikler soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi viral hastalıkları iyileştirmez, başkasına bulaşmasına engel olmaz. Antibiyotikleri mutlaka önerilen miktarda, önerilen saatlerde ve önerilen sürede kullanınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotiği kesmeyiniz. Tedavi bittiğinde kalan antibiyotikleri saklamayınız. Başkası için yazılmış antibiyotiği asla kullanmayınız. Yararı olmayacağı gibi zarar görebilirsiniz.”

Sağlık kurumlarının el hijyeni, standart önlemler, izolasyon, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, hastane temizliği ve invazif girişimlerin uygulanmasında steril teknik kullanımı gibi enfeksiyon kontrolü stratejilerinden ödün vermemeleri gerektiğini de vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Ayrıca hayvan yetiştiriciliği ve tarım alanında kullanılan antibiyotikler ve bu alandaki dirençli bakterilerle birlikte, tek sağlık başlığı altında sorunun bütüncül olarak ele alınması geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak antibiyotik yönetimi tek başına çözüm olarak kabul edilmemeli, bu stratejilerle birlikte enfeksiyon kontrol önlemleri ödün verilmeksizin uygulanmalıdır. Hastanelerdeki antibiyotik yönetimi, toplumdaki antibiyotik kullanımı ve toplumdaki direnç sorunu ile birlikte ele alınmalıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Tüm Reklam, Tanıtım ve İşbirlikleri için bulten@turhapo.com


Ayla Algan Ve Doğan Cüceloğlu’na Anlamlı Bir Anma Gecesi
Ayla Algan ve Doğan Cüceloğlu’na Anlamlı Bir Anma Gecesi
Göbeklitepe’den İlham Alan 30 Eser Nurgül Dökmecier'in Yeni Sergisi
Göbeklitepe’den İlham Alan 30 Eser: Nurgül Dökmecier’in Yeni Sergisi
Nuray Özler Yolcu “bu Durumdan Izleyicim De çok Mutlu” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Nuray Özler Yolcu: “Bu durumdan izleyicim de çok mutlu” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Sanatın Evrim’i 51. Bölüm – Mehmet Najafzadeh, Eylül Aşkın – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Sanatın Evrim’i 51. Bölüm – Mehmet Najafzadeh, Eylül Aşkın – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Filmhouse, Türk Sinemasının Kült Klasiklerini Global İzleyiciyle Buluşturuyor
Filmhouse, Türk Sinemasının Kült Klasiklerini Global İzleyiciyle Buluşturuyor
Taha Şen'in Yeni Projesi 'seni Allah Affetsin' (1)
Taha Şen’in Yeni Projesi ‘Seni Allah Affetsin’
Anastasiya Budakva’nın Yönetiminde Gerilim Dolu Bir Hikaye
Anastasiya Budakva’nın Yönetiminde Gerilim Dolu Bir Hikaye
Esma Er İlk Albümünde Ozan Çolakoğlu Ile çalıştı Eylül Aşkın Ile… Özel Söyleşi
Esma Er İlk albümünde Ozan Çolakoğlu ile çalıştı – Eylül Aşkın ile… Özel Söyleşi
Çiğdem Yorgancıoğlu Sürdürülebilir Geleceğe Değer
Çiğdem Yorgancıoğlu: Sürdürülebilir Geleceğe Değer
Bulgur Palas Restore Edildi! İlk Etkinlik Magnum'un İkonik Fotoğrafları
Bulgur Palas Restore Edildi! İlk Etkinlik: Magnum’un İkonik Fotoğrafları
“hayal Eden Kadınlara İlham Olmak İstiyorum” Şule Aryay’dan “deep Silence”
“Hayal Eden Kadınlara İlham Olmak İstiyorum”: Şule Aryay’dan “Deep Silence”
İstanbul'un Kalbinde Bir Renk Şöleni Mor Sergisi 27 Ocak'a Kadar Açık!
İstanbul’un Kalbinde Bir Renk Şöleni: MOR Sergisi 27 Ocak’a Kadar Açık!
Sen Varsan Bereket Var Kitabıyla Hayatınızı Dönüştürün Esra Banguoğlu Oğut
“Sen Varsan Bereket Var” Kitabıyla Hayatınızı Dönüştürün – Esra Banguoğlu Oğut
Yeni Adı Pia! Eylül Aşkın Ile… Özel Söyleşi
Yeni adı Pia! Eylül Aşkın ile… Özel Söyleşi
Sinan Demir Ve Vede E Dergisi Yeni Bir Dijital Kültür Başlangıcı
Sinan Demir ve VEDE E-Dergisi: Yeni Bir Dijital Kültür Başlangıcı
Sanatın Evrim’i 49. Bölüm – Zahit Büyükişliyen, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim (2)
Sanatın Evrim’i 49. Bölüm – Zahit Büyükişliyen, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Nergis Abıyeva’nın Küratörlüğündeki Palas Pandıras Sergisi Açıldı
Nergis Abıyeva’nın Küratörlüğündeki “Palas Pandıras” Sergisi Açıldı
Tülin Akkaş’ın Galeri Deniz’deki Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor Küratör Nuray Özler Yolcu
Tülin Akkaş’ın Galeri Deniz’deki Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor – Küratör Nuray Özler Yolcu
Sanatseverler Için Kaçırılmayacak Sergi “an’lar Ii” Kadıköy’de
Sanatseverler için Kaçırılmayacak Sergi: “AN’LAR II” Kadıköy’de
Burak Gülgen “film Seti Benim Yaşam Alanım” Eylül Aşkın Ile… Özel Söyleşi
Burak Gülgen: “Film seti benim yaşam alanım” Eylül Aşkın ile… Özel Söyleşi
İstanbul’da Sanat Rüzgarı Gözde Atlas Ile Mühürlenmiş Zaman’a Yolculuk
İstanbul’da Sanat Rüzgarı: Gözde Atlas ile Mühürlenmiş Zaman’a Yolculuk
Sanatın Evrim’i 48. Bölüm – Salih Keleş, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Sanatın Evrim’i 48. Bölüm – Salih Keleş, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
“cehennem” Sanal Dünyada Gerçeklik Sorgulaması Alan Kadıköy’de
“Cehennem”: Sanal Dünyada Gerçeklik Sorgulaması Alan Kadıköy’de
Hat, Tezhip Ve Dijital Sanat Âdil I Mutlak Sergisi’nde Buluşuyor
Hat, Tezhip ve Dijital Sanat Âdil-i Mutlak Sergisi’nde Buluşuyor
Gökhan Tüfekçi’nin Minyatür Ve Sokak Sanatı Birleşimi Şeytanımız Bol Olsun
Gökhan Tüfekçi’nin Minyatür ve Sokak Sanatı Birleşimi: Şeytanımız Bol Olsun
Lilia Hassaine’ın Renaudot Liseliler Ödüllü Romanı Aleni Yaşamlar Raflarda
Lilia Hassaine’ın Renaudot Liseliler Ödüllü Romanı Aleni Yaşamlar Raflarda
Ahmet Güneştekin’in Yeni Sergisi Göç, Bellek Ve Sanat
Ahmet Güneştekin’in Yeni Sergisi: Göç, Bellek ve Sanat
Sokak Hayvanlarını Kurtarmak İçin Sanatla Buluşun 8artı1 Galeri’de
Sokak Hayvanlarını Kurtarmak İçin Sanatla Buluşun: 8artı1 Galeri’de
2025'te Konut Kredilerinde Erişim Kolaylaşacak Mı Derya Filiz Dalga
2025’te Konut Kredilerinde Erişim Kolaylaşacak mı? -Derya Filiz Dalga
Hakan Küfündür “eskiden 40 Yaşına Geldiğinde Dj Mi Olacaksın Denirdi” Eylül Aşkın Ile… Özel Söyleşi
Hakan Küfündür: “Eskiden 40 yaşına geldiğinde DJ mi olacaksın denirdi” Eylül Aşkın ile… Özel Söyleşi
Sanatın Evrim’i 47. Bölüm – Okan Karakaya, Eylül Aşkın – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Sanatın Evrim’i 47. Bölüm – Okan Karakaya, Eylül Aşkın – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Masterchef Mehmet Yalçınkaya’dan Tam Not Mutlu Makarna Reklam Filmi Yayında
MasterChef Mehmet Yalçınkaya’dan Tam Not: Mutlu Makarna Reklam Filmi Yayında
Bîdar’dan SorduĞu Kadar (akustik) Versiyonuyla Yenilikçi Bir Müzik Deneyimi
Bîdar’dan “SORDUĞU KADAR (Akustik)” Versiyonuyla Yenilikçi Bir Müzik Deneyimi
Türk Halkı Dini Inanç, Areda Survey 2024, Dindarlık Istatistikleri
Türk halkı dini inanç, Areda Survey 2024, dindarlık istatistikleri
Garaj Müzik Sanatçıları, Mert Nadir Kimdir, Duygusal şarkılar 2025
Alternatif Sahnenin Parlayan Yıldızı Mert Nadir’den Yeni Bir Hit!
Ümmü Erbil’den Duygu Dolu Huzurevi Ziyareti
Ümmü Erbil’den Duygu Dolu Huzurevi Ziyareti
Sanatın Evrim’i 46. Bölüm – Ahmet Özel, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim (3)
Sanatın Evrim’i 46. Bölüm – Ahmet Özel, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Nova360’ta Sanat Ve Yaratıcılığın Sınırlarını Keşfedin Başak Tanem Tanyeri
NOVA360’ta Sanat ve Yaratıcılığın Sınırlarını Keşfedin – Başak Tanem Tanyeri
Melike Yiğit Ve Peruze Hamurcu’dan Dallarda Ve Derinliklerde Sergisi
Melike Yiğit ve Peruze Hamurcu’dan “Dallarda ve Derinliklerde” sergisi
Kadınlarla Dayanışma Ve Hukuki Destek Feminist Sosyal Çalışma Yöntemiyle Şiddetle Mücadele El Kitabı
Kadınlarla Dayanışma ve Hukuki Destek: Feminist Sosyal Çalışma Yöntemiyle Şiddetle Mücadele El Kitabı
Ecosystem Projesi Stem Eğitimi Ile Çevre Bilincini Artırma Çabası
EcosySTEM Projesi: STEM Eğitimi ile Çevre Bilincini Artırma Çabası
23 İlçe Kent Konseyi, Afet Yönetimi İçin Bir Araya Geldi
23 İlçe Kent Konseyi, Afet Yönetimi İçin Bir Araya Geldi
Dijitalzede Nedir Tuğba Şengül Lik'ten Dijital Denge İpuçları
Dijitalzede Kimdir? Tuğba Şengül Lik’ten Dijital Denge İpuçları
Black Friday’de Kredi Kullanımı Zirve Yaptı Bddk Verileri
Black Friday’de Kredi Kullanımı Zirve Yaptı: BDDK Verileri
Evrim Sanat Galerisi’nde 2024’ün Son Sergisi Homo Homini Lupus
Evrim Sanat Galerisi’nde 2024’ün Son Sergisi: “HOMO HOMINI LUPUS”
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nafi Güral Eğitim Vakfı’nın Katkılarıyla Çocuk Sağlığına Yeni Bir Soluk Getirdi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nafi Güral Eğitim Vakfı’nın Katkılarıyla Çocuk Sağlığına Yeni Bir Soluk Getirdi
Skyroad 5. Fotoğraf Yarışması Seyahat Rotalarını Keşfeden Fotoğraflar Ödüllendirilecek
Skyroad 5. Fotoğraf Yarışması: Seyahat Rotalarını Keşfeden Fotoğraflar Ödüllendirilecek
Elazığ’dan Ağrı’ya Yarınlar Senin Projesi Ile 10 Şehirde Sanat Rüzgarı
Elazığ’dan Ağrı’ya: Yarınlar Senin Projesi ile 10 Şehirde Sanat Rüzgarı
Sanatın Evrim’i 45. Bölüm – Kemal Namlı, Eylül Aşkın – Evrim Sanat, Mikado İletişim (3)
Sanatın Evrim’i 45. Bölüm – Kemal Namlı, Eylül Aşkın – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Dr. Zhaman Kandemir’in Üçlemesi Bir Sanat Yolculuğu
Dr. Zhaman: “Kandemir’in Üçlemesi Bir Sanat Yolculuğu”